Szanowny Użytkowniku, szanujemy Twoją prywatność.

Strona internetowa administrowana przez Fundację FaktyMedyczne.pl. wykorzystuje pliki cookie. Pliki cookie są umieszczane na urządzeniu, którego używają Państwo do przeglądania strony. Możemy przechowywać na urządzeniu informacje, takie jak pliki cookie, i uzyskać do nich dostęp, a także przetwarzać dane osobowe, takie jak niepowtarzalne identyfikatory i standardowe informacje wysyłane przez urządzenie. Domyślnie włączone są jedynie pliki, które umożliwiają poprawne działanie strony. Włączenie pozostałych plików pozostawiamy Państwa decyzji. Możecie Państwo zaakceptować wszystkie pliki lub odmówić ich używania (z wyjątkiem niezbędnych jeżeli takie będą). Wykorzystując „Indywidualne ustawienia plików cookie” – „akceptuję tylko wybrane”, możliwe jest dokonanie własnego ich ustawienia. Pamiętaj, że niektóre rodzaje przetwarzania danych osobowych mogą nie wymagać Twojej zgody, ale masz prawo sprzeciwić się takiemu przetwarzaniu. Twoje preferencje będą mieć zastosowanie tylko do tej witryny. Preferencje możesz zmienić w dowolnym momencie, powracając na tę witrynę. Szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania Państwa danych osobowych oraz działania cookies znajdują się w „Polityce prywatności. Polityce cookies.”

XXVI Międzynarodowy Kongres PTK za nami
7 października 2022

Po 3-letniej przerwie w formule stacjonarnej w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach odbył się XXVI Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Fakty Medyczne były po raz kolejny patronem medialnym tego wydarzenia.

Tegoroczny Kongres PTK obfitował w aktywności naukowe oraz imponował liczbą wykładowców i samych uczestników. Odbyło się prawie 150 sesji, przy udziale 400 wykładowców z Polski i zagranicy, a na wydarzenie przybyło blisko 4000 uczestników.

XXVI Międzynarodowy Kongres PTK gościł w tym roku sławy europejskiej i światowej kardiologii – m.in. Profesora Franza Weidingera z Wiednia – Prezydenta Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Profesor Cecilię Linde ze Sztokholmu – Sekretarza Zarządu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, Profesora Petara Seferovica z Belgradu – Wiceprezydenta Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w poprzedniej kadencji i zarazem Co-Editora „European Heart Journal” dla Europy Wschodniej oraz Profesora Filippo Creę – Redaktora Naczelnego „European Heart Journal”.

Jak wskazuje Komitet Naukowy Kongresu pod przewodnictwem prof. Jacka Legutki oprócz bardzo ciekawych sesji z udziałem członków Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, jak zawsze dużym zainteresowaniem cieszyły się te dotyczące wytycznych ESC, sesje specjalne z udziałem przedstawicieli innych towarzystw naukowych, z którymi Polskie Towarzystwo Kardiologiczne współpracuje np. Polskie Towarzystwo Onkologiczne, Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, Polskie Towarzystwo Medycyny Rodzinnej czy Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego.

Podczas Uroczystej Inauguracji prowadzonej przez Przewodniczącego Komitetu Organizacyjnego dr hab. Jacka Kowalczyka wręczono wiele nagród, medali oraz przyznano tytuł Honorowego Członka PTK. W tym roku tytuł ten otrzymała profesor Janina Stępińska. Po raz dwudziesty drugi wręczono Nagrodę Prezesów PTK. W tym roku otrzymał ją dr hab. Mariusz Tomaniak „Za cykl prac: Nowe strategie postępowania przeciwpłytkowego w ostrych i przewlekłych zespołach wieńcowych w populacji chorych o wysokim ryzyku powikłań niedokrwiennych i krwotocznych”.

Podczas XXVI Kongresu PTK powstała strefa Digital Cardio Area – specjalnie zaaranżowana przestrzeń dla prezentacji najbardziej nowatorskich pomysłów, technologicznych odkryć i rozwiązań związanych z prewencją i leczeniem chorób układu krążenia. Digital Cardio Area to nie tylko innowacyjny projekt i wyjątkowa specjalnie zaaranżowana strefa, ale przede wszystkim prestiżowy Konkurs. Nagrodę za najbardziej innowacyjny projekt, rozwiązanie organizacyjne lub produkt prezentowany podczas XXVI Kongresu PTK otrzymała firma Hemolens Diagnostics (Cardiolens FFR-CT Pro). Oceny projektów konkursowych dokonała Komisja Konkursowa pod przewodnictwem prof. Pawła Krzesińskiego - Przewodniczącego Komisji Informatyki i Telemedycyny oraz Infrastruktury Zarządu Głównego PTK. Członkiem Komisji Konkursowej był również Prezes Zarządu Fundacji FaktyMedyczne.pl

- Cieszymy się, że po raz kolejny portal FaktyMedyczne.pl mógł być patronem medialnym największego i najważniejszego wydarzenia polskiej kardiologii jakim był XXVI Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Kongres to nie tylko ciekawe sesje naukowe, niesamowici goście, setki wybitnych ekspertów, ale także okazja dla wielu start-upów, firm, czy ośrodków naukowych by zaprezentować innowacyjne rozwiązania techniczne dla kardiologii. Temu służył między innymi Konkurs w ramach Digital Cardio Area. Jesteśmy usatysfakcjonowani, że FaktyMedyczne.pl mogły być obserwatorem i uczestnikiem tych wszystkich ważnych aktywności podczas Kongresu – powiedział Adrian Szulczyński, Prezes Zarządu Fundacji FaktyMedyczne.pl, Członek Komisji Informatyki i Telemedycyny oraz Infrastruktury PTK, Prezes Zarządu Grupy casusBTL - współorganizatora Konkursu Digital Cardio Area.

Kolejny XXVII Międzynarodowy Kongres Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego już za rok w Poznaniu w dniach 28-30 września 2023 roku.